De basis van het Nederlands Kindertheater in Purmerend is ontstaan na het overweldigende succes van de musical “ Op zoek naar wat” die Manja Siebrecht schreef in opdracht van Jeugdtheater Purmerend. Snel daarna werd er door haar een theaterschool opgericht waar kinderen van 8-18 jaar lessen volgden in spel, dans, zang en mime waarbij de doelstelling was om hun eigen identiteit te ontwikkelingen.

In 1992 kreeg het NKT van de Gemeente Purmerend een eigen gebouw op de Gedempte Singelgracht; de NKT Theaterschool.

Naast het lessenpakket voor honderden leerlingen werden er musicals ontwikkeld onder de artistieke leiding van Manja Siebrecht en onder de vlag van NKT Theaterprodukties.

Deze familievoorstellingen hebben zich altijd onderscheiden door oorspronkelijkheid, creativiteit en professionaliteit, waarbij de opzet was om, op een sprankelende manier, bewustwording te kweken bij het publiek. Mede door de sociaal/maatschappelijke thema’s, waarbij de belevingswereld van kinderen centraal stond, en de prachtige verwevenheid van realiteit en fantasie, werden tournees gemaakt door binnen- en buitenland.

Zo werden er 10 voorstellingen in het Engels op Broadway gespeeld en werd Toffe Tommie Zorgenloos maar liefst 100 x gespeeld.

Het theatergezelschap werd in 2004 ontbonden en de artistieke leiding van de theaterschool werd in 2001 overgenomen door ex-leerling van het NKT, Jeroen Man.